Τεχνολογία

Βασικές Πληροφορίες για τις Αντλίες Θερμότητας

 

Ποιο μαγικό κόλπο κάνουν οι αντλίες θερμότητας;

Όλα ξεκινούν από τον ήλιο. Ο ήλιος θερμαίνει την ατμόσφαιρά μας και το στερεό φλοιό της γης. Μέσα σε ένα χρόνο, η ενέργεια που φτάνει στη γη από τον ήλιο είναι 50 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια κατανάλωση ενέργειας στον πλανήτη μας. Έτσι ο ήλιος αποτελεί μία τεράστια, ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Τις ηλιόλουστες ημέρες μπορείτε να αισθανθείτε τη θερμική ενέργεια του ήλιου στο σώμα σας ακόμα και τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
  • Πως λειτουργεί
 
Γιατί λοιπόν ο κόσμος διστάζει;

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μυστήριο για πολλούς. Η έννοια της μεταφοράς ‘θερμότητας’ από μία ψυχρή πηγή προς ένα ψυχρό εσωτερικό ενδέχεται να μην είναι αυτονόητη για όλους, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά.


Πώς λειτουργεί;

Μία αντλία θερμότητας δε χρειάζεται παρά μόνο μία πηγή θερμότητας (τον αέρα του περιβάλλοντος), δύο εναλλάκτες θερμότητας (ένας για απορρόφηση και ένας για την έκλυση θερμότητας) και μία σχετικά μικρή ποσότητα κινητικής ενέργειας για να συνεχίζει το σύστημα τη λειτουργία του.


Μία αντλία θερμότητας απορροφά θερμική ενέργεια από το περιβάλλον.


Στην περίπτωση του Daikin Altherma, η πηγή είναι ο εξωτερικός αέρας. Η αντλία απάγει τη θερμότητα σε ορισμένη θερμοκρασία, αυξάνει αυτή τη θερμοκρασία και κατόπιν την αποδίδει σε ένα μέσον, το οποίο στην περίπτωση σου συστήματος Daikin Altherma είναι το κυκλοφορούν νερό στα σώματα χαμηλής θερμοκρασίας σας, το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης ή τις μονάδες fan coil. Ανάμεσα στα δύο αυτά μέσα, η θερμότητα διακινείται μέσω ενός ρευστού.


Συμπιεστής – ο ακρογωνιαίος λίθος των αντλιών θερμότητας

Καθώς το ρευστό λειτουργίας διέρχεται από τον εξατμιστή και απορροφά θερμότητα από τον αέρα, μετατρέπεται σε αέριο. Εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο του ο συμπιεστής, η καρδιά δηλαδή του συστήματος. Όταν συμπιέζεται ένα αέριο η θερμοκρασία του αυξάνεται.Μέσα στο σπίτι σας (στον εναλλάκτη της εσωτερικής μονάδας) γίνεται η δεύτερη εναλλαγή θερμότητας όταν το υπέρθερμο αέριο συμπυκνώνεται και εκλύει θερμότητα η οποία με τη σειρά της ζεσταίνει το σπίτι σας.


Το σύστημα που εξοικονομεί χρήματα

Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Ένα σύστημα τύπου αντλίας θερμότητας λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια. Πληρώνετε μόνο ένα μικρό ποσό ρεύματος, αλλά πρόκειται για μία επένδυση που αποδίδει. Από 1 kW ηλεκτρισμού το Daikin Altherma παράγει 3 έως 5 kW διαθέσιμη θερμότητα.

  • Αυξημένη απόδοση
 
*Πώς φτάνουμε στο 168%;Συγκρίναμε την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, και προέκυψε αυξημένη αποδοτικότητα= Αποδοτικότητα παραγωγής ηλεκτρισμού (0,4) x COP των αντλιών θερμότητας (4)
 
Πλεονεκτήματα

Λιγότερη κατανάλωση, ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι

Το Daikin Altherma θερμαίνει μέχρι 5 φορές πιο αποδοτικά από ένα παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης το οποίο χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα ή ηλεκτρισμό. Αξιοποιώντας τη θερμότητα του αέρα περιβάλλοντος, καταναλώνετε πολύ λιγότερη ενέργεια και ταυτόχρονα απολαμβάνετε ένα ευχάριστο περιβάλλον.


Ελάχιστο κόστος εγκατάστασης

Το Daikin Altherma απορροφά τη θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα. Δεν απαιτούνται εργασίες διάνοιξης ή εκσκαφής. Επιπλέον η εξωτερική και οι εσωτερικές μονάδες είναι μικρών διαστάσεων. Η εξωτερική μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα έξω από οποιαδήποτε κτίριο, ακόμα και από διαμερίσματα. Δεν παράγει φλόγα ή καπνό και δε χρειάζεται καπνοδόχος ή αερισμός του δωματίου όπου θα τοποθετηθεί η εσωτερική μονάδα του συστήματος.


Ευελιξία στη διαμόρφωση

Το Daikin Altherma μπορεί να εγκατασταθεί για χρήση σε νέες εφαρμογές και ανακαινίσεις, και να συνδεθεί σε κοινά σώματα χαμηλής θερμοκρασίας, ενδοδαπέδια θέρμανση, μονάδες fan coil ή συνδυασμό των παραπάνω. Εάν ήδη διαθέτετε σύστημα θέρμανσης, δε χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα.


Απόλυτα ευχάριστο περιβάλλον για την οικογένειά σας

Το Daikin Altherma καλύπτει τις απαιτήσεις θέρμανσης αλλά μπορεί καλύψει και τις ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης. Διαθέτει επίσης επιλογή ψύξης για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.


Απολύτως ασφαλές

Το Daikin Altherma λειτουργεί χωρίς πετρέλαιο ή αέριο μειώνοντας τον εν δυνάμει κίνδυνο που ενέχουν αυτά. Ακόμα, δε χρειάζεστε σύνδεση φυσικού αερίου ή δεξαμενή πετρελαίου. Δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, οσμές ή ρύπανση από δεξαμενές που παρουσιάζουν διαρροή.


Φιλικό προς το περιβάλλον

Γινόμαστε ολοένα και περισσότερο ευαίσθητοι προς το περιβάλλον

Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζονται με εντεινόμενη καχυποψία λόγω του αγώνα που δίνεται εναντίον των εκπομπών CO2. Επειδή το 66% έως 80% της θερμότητας που παράγεται από το σύστημα Daikin Altherma προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή (αεροθερμική ενέργεια), αυτή η σύγχρονη τεχνολογία καλύπτει τις ανάγκες μείωσης εκπομπών CO2 και καθιστά το Daikin Altherma την εναλλακτική επιλογή για μία νέα εγκατάσταση θέρμανσης.


Ανανεώσιμη, ανεξάντλητη ενέργεια με ηλιακά κάτοπτρα

Σε συνδυασμό με τα ηλιακά κάτοπτρα, το Daikin Altherma χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια από τον ήλιο, ο οποίος θα είναι ανεξάντλητος για τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.


Λιγότερες εκπομπές CO2

Μπορείτε να συμβάλλετε προσωπικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος καθώς το Daikin Altherma δεν εκπέμπει άμεσα CO2 . Η αντλία καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα και ακόμα και χωρίς συνεισφορά από ανανεώσιμες πηγές στο ηλεκτρικό δίκτυο, το σύστημα εκπέμπει πολύ λιγότερο CO2 από τους λέβητες ορυκτών καυσίμων.

  • Λιγότερες εκπομπές CO2