Γενικά Θέματα

Πώς να Επιλέξω το Καλύτερο Καλοριφέρ | Οδηγός Αγοράς

Η αγορά ενός καλοριφέρ είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και εξέτασης. Δεν είναι μια «απλή» αγορά, όπως για παράδειγμα η αγορά ρουχισμού ή τροφίμων. Τα καλοριφέρ αποτελούν δομικό στοιχείο του σπιτιού και προορίζονται να μείνουν εκεί για πάντα ή τουλάχιστον για πάρα πολλά χρόνια (μέχρι την επόμενη ανακαίνιση).

Τα θερμαντικά σώματα & καλοριφέρ του 21ου αιώνα είναι ολοένα και πιο εφευρετικά σε στυλ, χρώμα και μορφή. Επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν ένα «αναγκαίο κακό» ή σαν άσχημα κουτιά που απλά πρέπει να κάνουν τη δουλεία τους. Πλέον τα καλοριφέρ είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό! Φυσικά, πέρα από την αισθητική και το σχήμα τους, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί στο ακέραιο ο αρχικός τους σκοπός, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να ζεσταίνουν σωστά το σπίτι μας.



Επομένως η απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το καλύτερο καλοριφέρ», στην πραγματικότητα είναι πολύ σύνθετη και εξατομικευμένη. Το «καλύτερο καλοριφέρ» δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τον προϋπολογισμό που θέλουμε να διαθέσουμε, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, έτσι ώστε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι θα λειτουργήσει καλύτερα για το σπίτι μας και να αγοράσουμε το καλοριφέρ που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες μας.

 

Η επιλογή των σωστών καλοριφέρ για το σπίτι, μπορεί να είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στο χώρο μας. Μπορεί να τον ομορφύνει προσδίδοντας την αισθητική μας, να δημιουργήσει τη ζεστή σπιτική θαλπωρή που επιθυμείται αλλά και να ελαφρύνει  τους λογαριασμούς θέρμανσής.

 

Επιλέγοντας θερμαντικά σώματα, είτε πρόκειται για νεόδμητο σπίτι είτε για ανακαίνιση, καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξουν τα σωστά βήματα και ο σωστός προγραμματισμός.

 

Η σωστή μηχανολογική μελέτη το πρώτο σημαντικό βήμα.

Εξετάστε τις θερμιδικές απαιτήσεις κατά την επιλογή των καλοριφέρ. Πόσες θερμίδες πρέπει να αποδίδουν τα καλοριφέρ μου; Πόσες θερμίδες χρειάζεται ο χώρος μου;

Το πρώτο βήμα για την επιλογή των σωστών καλοριφέρ είναι να γνωρίζετε την απόδοση που απαιτεί ο χώρος σας. Οι μονάδες μέτρησης της απόδοσης των καλοριφέρ είναι kcal/h (θερμίδες) ή Watt/h ή BTU/h. Εδώ συνήθως γίνονται τα μεγαλύτερα λάθη, με αποτέλεσμα να φτιάχνονται σπίτια ή ανακαινίσεις με εντελώς λάθος θέρμανση.

Βασικός κανόνας 1:

Για να μάθετε τις θερμίδες που απαιτεί ο χώρος σας, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο καλοριφέρ, θα πρέπει να έχετε ή να προμηθευτείτε μελέτη θέρμανσης (Μελέτη θερμικών απωλειών).

Βασικός κανόνας 2:

Την μελέτη θέρμανσης θα πρέπει να την εκπονήσει Μηχανολόγος Μηχανικός ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος, όσο έμπειρος και να είναι (πχ υδραυλικοί) δεν έχει τα επιστημονικά εφόδια ώστε να εκπονήσει μελέτη θερμικών απωλειών.

Βασικός κανόνας 3:

Μελέτες «με το μάτι» ή «με την εμπειρία» ή με το «ξέρεις εγώ πόσα σώματα έχω βάλει;» δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για διάφορους  λόγους που εξηγούνται παρακάτω:

Μια μελέτη «με το μάτι» ενός έμπειρου συνεργείου (χωρίς μηχανολόγο) θα μπορούσε να είναι σωστή. Θα μπορούσε όμως και όχι! Με το πέρασμα των χρόνων, έχει χρειαστεί να ελέγξουμε χιλιάδες τέτοιες «μελέτες» και στο 90% των περιπτώσεων δεν ήταν σωστές.

Συνήθως όταν κάποιος δίνει «εμπειρικά» μια απαιτούμενη απόδοση για έναν χώρο, τότε για ασφάλεια παίρνει πολύ μεγαλύτερο συντελεστή ώστε «να πέσει μέσα». Το αποτέλεσμα τελικά θα είναι φαινομενικά «σωστό». Δηλαδή, αν ένα υπνοδωμάτιο χρειάζεται 1500 kcal/h για να ζεσταθεί επαρκώς και εμείς του βάλουμε ένα καλοριφέρ 2500 kcal/h, τότε φυσικά δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα θέρμανσης. Σε αυτή την περίπτωση (πολύ συνηθισμένη για τα Ελληνικά δεδομένα) το δωμάτιο θα ζεσταίνεται πιο γρήγορα και ο θερμοστάτης θα πέφτει πιο γρήγορα, από όσο θα καθόριζε μια μελέτη. Με αυτόν τον τρόπο όμως, έχετε αγοράσει πολύ μεγαλύτερα θερμαντικά σώματα (και άρα και ακριβότερα) από ότι πραγματικά θα χρειαζόσασταν. Αντί για ένα καλοριφέρ 1500 θερμίδων έχετε πληρώσει ένα καλοριφέρ 1000 θερμίδων παραπάνω.

Επίσης μια μελέτη «με το μάτι», εμπεριέχει και έναν άλλον σημαντικό κίνδυνο. Αυτός που θα κάνει τον «εμπειρικό» υπολογισμό (με το τετραγωνικό ή με το κυβικό), συνήθως θα πάρει έναν ενιαίο συντελεστή για όλο το σπίτι, κάτι το οποίο δεν ισχύει σχεδόν ποτέ! Με αυτό τον τρόπο κινδυνεύετε να μην έχει όλο το σπίτι σας ενιαία θερμοκρασία και το ένα δωμάτιο να είναι πιο ζεστό ή πιο κρύο από κάποιο άλλο. Δυστυχώς και αυτό συμβαίνει συχνά.

Συνεπώς, μην αφήνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας στην τύχη.

Βασικός κανόνας 4:

Μην  εμπιστεύεστε εφαρμογές υπολογισμού θερμικών απωλειών του διαδικτύου. 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί πλήθος εφαρμογών για να υπολογίσετε τις θερμίδες σας. Αυτές μπορούν όντως να σας βοηθήσουν αν θέλετε απλά μια ένδειξη για το πόσες θερμίδες  χρειάζεται το υπνοδωμάτιό σας «πάνω – κάτω». Όμως δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικού υπολογισμού. Αρά λοιπόν για να έχετε μια εικόνα, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε, όμως σε καμία περίπτωση μην πάτε με αυτά τα δεδομένα στην τελική επιλογή των θερμαντικών σωμάτων.

Για να υπολογιστούν οι απώλειες ενός χώρου ώστε να επιλέξουμε ένα θερμαντικό σώμα, λαμβάνονται από τον μηχανολόγο υπόψη πολλοί παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:

  1. Η επιφάνεια κάθε δωματίου (m2)
  2. Το ύψος κάθε δωματίου
  3. Οι διαστάσεις των εξωτερικών τοίχων
  4. Οι διαστάσεις των εσωτερικών τοίχων και αν αυτοί γειτνιάζουν με θερμαινόμενο ή μη θερμαινόμενο χώρο
  5. Το είδος των μονώσεων (αν υπάρχει)
  6. Το μέγεθος κάθε ανοίγματος (παράθυρα/μπαλκονόπορτες) καθώς και το υλικό τους (πχ διπλά τζάμια).
  7. Αν ο όροφος που μελετάται είναι ενδιάμεσος, τελευταίος, ισόγειο ή υπόγειο.
  8. Αν υπάρχει αυτονομία ανά όροφο
  9. Η περιοχή και ο προσανατολισμός
  10. Η θερμοκρασία που θα βάλουμε το λέβητα (ή την αντλία θερμότητας) να λειτουργεί

 

Και τώρα αναρωτηθείτε: Πόσο σίγουροι είστε ότι ο εμπειρικός υπολογισμός εμπεριέχει όλες αυτές τις παραμέτρους;

 

Επομένως,

Για να βρούμε τις απαιτούμενες θερμίδες που χρειαζόμαστε:

  1. Απευθυνόμαστε σε μηχανολόγο
  2. Απευθυνόμαστε σε εταιρία που εμπορεύεται θερμαντικά σώματα (σχεδόν πάντα έχουν μηχανολόγο)
  3. Αν κάνουμε ανακαίνιση και ήμασταν ευχαριστημένοι από την μέχρι πρότινος λειτουργία και την απόδοση των παλιών μας σωμάτων: Μετράμε τις διαστάσεις των παλιών σωμάτων (ύψος, μήκος, πάχος) ανά χώρο και τις γνωστοποιούμε στην εταιρία που θα μας προμηθεύσει τα καινούρια καλοριφέρ. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα μπορέσει να κάνει την αντιστοίχιση των θερμίδων των παλιών σας καλοριφέρ και να σας δώσει θερμαντικά σώματα ίδιας απόδοσης. Σημαντικό: Σε περίπτωση που δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με την θέρμανσή ή κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο σπίτι (θερμοπρόσοψη, αλλαγή κουφωμάτων ή γκρέμισμα τοίχων και αλλαγή διαστάσεων χώρων) τότε δεν κάνουμε αντιστοίχιση με τα παλιά σώματα, αλλά συζητάμε πιθανές λύσεις με τον μηχανολόγο. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί εκ νέου μελέτη θερμικών απωλειών.


 

Πως πρέπει να «πέσουν» οι σωληνώσεις των καλοριφέρ μου;

 

Στην περίπτωση που φτιάχνετε τώρα το σπίτι σας ή κάνετε ανακαίνιση και έχετε ξηλώσει τα πατώματα, μπορείτε να βάλετε εξ αρχής σωστά και όμορφα τις σωληνώσεις για τα καλοριφέρ σας.

Προσοχή! Οι σωληνώσεις ΔΕΝ πρέπει να οριστικοποιηθούν προτού καταλήξετε σε ποιο μοντέλο θερμαντικού σώματος θα εγκαταστήσετε. Πλέον ο τρόπος σύνδεσης των σωμάτων δεν είναι ο κλασικός παλιός και άσχημος με ένα εμφανές εξωτερικό σωληνάκι (εξωτερικού βρόγχου). Υπάρχουν πολλοί και όμορφοι τρόποι να κρύψουμε τους σωλήνες ή να τους εντάξουμε στην αισθητική του θερμαντικού σώματος. Για να πετύχουν όμως όλοι αυτοί οι τρόποι, θα πρέπει να μην έχουν οριστικοποιηθεί οι σωληνώσεις  πριν την επιλογή των σωμάτων. Συζητήστε με την εταιρία που θα προμηθευτείτε τα θερμαντικά σώματα και ζητήστε να σας εξηγήσουν τις επιλογές που έχετε. Παρακάτω μερικές φωτογραφίες όμορφων συνδέσεων.





Τι διακόπτες να χρησιμοποιήσω για τα καλοριφέρ μου;

Όπως είναι  προφανές από τις παραπάνω φωτογραφίες, μεγάλη σημασία στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα παίζει ο διακόπτης που θα χρησιμοποιήσετε. Οι διακόπτες συνδέουν τους σωλήνες με το καλοριφέρ σας. Πλέον, υπάρχουν πολλοί όμορφοι διακοσμητικοί διακόπτες, που προσδίδουν στην αισθητική και αλλάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι διακόπτες επιλέγονται πάντα σε συνδυασμό με τον τρόπο σύνδεσης του σώματος και τις δυνατότητες του δικτύου (μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο και τύπος σώματος). Μερικά παραδείγματα διακοσμητικών διακοπτών παρακάτω:





 

Έχω ήδη εγκατεστημένες τις σωληνώσεις μου, μπορώ να αλλάξω τα παλιά καλοριφέρ και προμηθευτώ νέα πιο όμορφα;

Στην περίπτωση που έχετε ήδη εγκατεστημένες σωληνώσεις που δεν μπορείτε να μετακινήσετε, τότε το θερμαντικό σώμα που θα αγοράσετε θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να βρεθούν αρκετά θερμαντικά σώματα (και διακοσμητικά φυσικά) που ταιριάζουν με τις σωληνώσεις σας. Οι δυο μεγάλες βασικές κατηγορίες που συναντώνται σε παλιότερες οικοδομές είναι:

 

Α. Οι σωληνώσεις να έρχονται και οι δυο μαζί από το πάτωμα (ή τον τοίχο), η μια δίπλα στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση οι σωλήνες συνήθως είναι χαλκοσωλήνες, πλαστικές ή πολυστρωματικές. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, τότε είστε οι τυχεροί της υπόθεσης καθώς σχεδόν όλα τα θερμαντικά σώματα μπορούν να προσαρμοστούν στις σωληνώσεις σας με μικρές ή και καθόλου τροποποιήσεις.

 

Β.  Σιδηροσωλήνες σε παλιό δισωλήνιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Συνήθως οι σωλήνες έρχονται από το πλάι του σώματος μια πάνω και μια κάτω σε κάποια απόσταση (πχ 905 mm). Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και δεν θέλετε να κάνετε «μερεμέτι», υπάρχουν κάποιες λύσεις (με ειδικά εξαρτήματα ή κάποια μοντέλα που θα καταφέρουμε να ταιριάξουμε). Σίγουρα όμως οι επιλογές σας είναι πιο περιορισμένες. Δεν ανήκετε στην πιο… τυχερή κατηγορία, αλλά αν απευθυνθείτε στην εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τα θερμαντικά σώματα κάποια λύση θα βρεθεί. Φυσικά αν διατίθεστε να κάνετε το απαραίτητο μερεμέτι, μπορείτε να εγκαταστήσετε ότι θέλετε. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία του υδραυλικού σας και της εταιρείας που θα προμηθευτείτε τα νέα σας καλοριφέρ.



Πόσο μεγάλα πρέπει να είναι τα καλοριφέρ μου; Τι διαστάσεις να επιλέξω;

Ένα ερώτημα που συναντάμε πάρα πολύ συχνά.

Ο υπολογισμός της θερμικής απόδοσης ενός καλοριφέρ προκύπτει από την εξίσωσης : 

Q = F · K · tεν  

όπου:

Q: Η θερμική απόδοση ενός καλοριφέρ σε kcal/h
F: Η επιφάνεια του καλοριφέρ σε m2
K : Ο συντελεστής θερµοπερατότητας του καλοριφέρ σε Kcal/m²h °C
tεν: Η μέση ενεργός θερμοκρασία του καλοριφέρ σε °C (το λεγόμενο «ΔΤ», πχ ΔΤ50, ΔΤ60 κλπ)

Αυτό το «F» λοιπόν, είναι η διάσταση του καλοριφέρ και επομένως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση του.

Από εκεί και πέρα κάθε μοντέλο έχει τα δικά του τεχνικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις αποδόσεις τους από τους επίσημους καταλόγους των εργοστασίων ή των αντιπροσωπειών τους.

Θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούμε να διαλέγουμε τις διαστάσεις των καλοριφέρ μας βάση της διάστασης που επιθυμούμε, αλλά αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό. Όπως όλα τα στερεά αντικείμενα, κάθε καλοριφέρ αποτελείτε από 3 διαστάσεις και οποία από αυτές πειράξουμε, αυτομάτως πρέπει να μεταβληθούν και οι υπόλοιπες.

Έτσι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αν σε εκείνο το όμορφο σημείο δίπλα από το έπιπλο στο σαλόνι μας, έχουμε αφήσει πολύ μικρό διαθέσιμο μήκος, θα πρέπει το καλοριφέρ μας να γίνει είτε ψηλό είτε χοντρό είτε και τα δυο (αν απαιτείται πολύ μεγάλη απόδοση). Το καλό νέο είναι ότι οι οίκοι ειδικά των διακοσμητικών σωμάτων έχουν τεράστια ποικιλία σε διαστάσεις και μπορούμε να βάλουμε κάτι όμορφο όσο ψηλό, λεπτό ή κοντό χρειαστεί να είναι το καλοριφέρ μας.

 

Για μεγαλύτερη κατανόηση μπορείτε να δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

Έστω ότι έχουμε ένα χώρο που απαιτεί ένα καλοριφέρ απόδοσης 1650 kcal/h για ΔΤ60.

Αν πάμε σε μια τυπική διάσταση ενός κλασσικού πάνελ πάχους 10cm, θα διαλέξουμε ένα σώμα 60x90cm (Ύψος x Μήκος). Αν αποφασίσουμε για οποιοδήποτε λόγο να μικρύνουμε μια από αυτές τις τρεις διαστάσεις, θα πρέπει να μεγαλώσουμε τις άλλες δυο. Δηλαδή αν θέλουμε να μικρύνουμε το μήκος του (κρατώντας το πάχος ίδιο), θα πρέπει οπωσδήποτε να μεγαλώσουμε το ύψος του και το σώμα από 60x90cm να γίνει 90x50cm. Ομοίως αν θέλουμε να διαλέξουμε ένα πάρα πολύ λεπτό σώμα (πχ πάχους 5,5 cm) θα πρέπει η διάσταση του σώματος να γίνει 180x53cm. Και πάει λέγοντας…  

Οι διαστάσεις των σωμάτων είναι πραγματικά πάρα πολλές και μπορούμε να «παίξουμε» με αυτές μέχρι να βρούμε το σωστό αισθητικό αποτέλεσμα για τον χώρο μας. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η απόδοση είναι αλληλένδετη με τις διαστάσεις ενός σώματος. Δεν μπορεί ένα πολύ μικρό σώμα να έχει πολύ μεγάλη απόδοση.

Συνοψίζοντας, τα σύγχρονα θερμαντικά σώματα και κυρίως τα διακοσμητικά θερμαντικά σώματα έχουν πολύ μεγάλη ευελιξία στις διαστάσεις. Η γκάμα τους είναι τεράστια και συνήθως παράγονται σε ότι ύψος και μήκος «θέλουμε». Αυτό το «θέλουμε» όμως βρίσκεται σε εισαγωγικά, διότι το τι θέλουμε καθορίζεται απόλυτα από τις θερμίδες που χρειαζόμαστε αλλά και τις διαθέσιμες διαστάσεις του χώρου μας. Το σωστό αποτέλεσμα έρχεται μόνο όταν συνδυάζονται σωστά: Η απόδοση με την διάσταση του σώματος (λαμβάνοντας υπόψη πάντα την καλαισθησία φυσικά).


Έχω ακούσει ότι τα διακοσμητικά καλοριφέρ δεν αποδίδουν. Ισχύει;

Φυσικά και ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Δυστυχώς αυτή η φήμη έχει διαδοθεί από ανθρώπους του χώρου που δεν ξέρουν ή δεν εμπορεύονται διακοσμητικά σώματα ή απλά θέλουν να ξεμπερδέψουν «γρήγορα» και «εύκολα» πουλώντας κλασσικά σώματα.

Όπως έχουμε αναλύσει παραπάνω πολύ αναλυτικά. Δεν υπάρχει το «ένα σώμα αποδίδει» ή «δεν αποδίδει». Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι με συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως επίσης και συγκεκριμένα θερμαντικά σώματα που σε συγκεκριμένες διαστάσεις θα αποδώσουν τις θερμίδες που χρειαζόμαστε.

Τις πιο πολλές φορές τα διακοσμητικά σώματα απαιτούν μεγαλύτερες διαστάσεις σε ύψος ή μήκος αν τα συγκρίνουμε με ένα «κλασσικό» σώμα, γιατί είναι πιο λεπτά και όμορφα. Αυτό όμως δεν μας πειράζει γιατί, αν και πιο μεγάλα, προσδίδουν αισθητική στο χώρο αντί να τον ασχημαίνουν.

Επομένως το παραπάνω «επιχείρημα» είναι 100% αναληθές, καθώς κάθε σώμα έχει συγκεκριμένη απόδοση για συγκεκριμένη διάσταση σε συγκεκριμένες θερμοκρασιακές συνθήκες. Αν επιλέξουμε λοιπόν ένα σώμα που αποδίδει την απόδοση που χρειαζόμαστε, θα ζεστάνει τον χώρο μας είτε αυτό το καλοριφέρ είναι διακοσμητικό είτε όχι.  



Από τι υλικό θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί  το καλοριφέρ μου;

Χάλυβας

Ο χάλυβας (κοινώς ατσάλι) είναι ένα πολύ ανθεκτικό και υψηλής ποιότητας μέταλλο που χρησιμοποιείται συχνά για θερμαντικά σώματα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης χάλυβα είναι ότι δεν σκουριάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να χρησιμοποιείται ένας υψηλής ποιότητας χάλυβας, καθώς οι χάλυβες κακής ποιότητας μπορεί να σκουριάσουν ή να φθαρούν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν στην πραγματικότητα 150 διαφορετικές ποιότητες χάλυβα, επομένως είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε τι είδους προϊόν θα αγοράσετε όταν αυτό έχει εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή από τις καλές και επώνυμες μάρκες.

Ο χάλυβας έχει σχετικά μεγάλη θερμοχωρητικότητα (C = ΔQ / δΤ), δηλαδή η θερμοκρασία του μεταβάλλεται αργά στο πέρασμα του χρόνου. Ένα καλό χαλύβδινο καλοριφέρ, συνήθως έχει και μεγαλύτερο πάχος υλικού και άρα ακόμα μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα. Προσοχή: Υπάρχουν φθηνά καλοριφέρ με πάχος χάλυβα κάτω από 1mm και σώματα υψηλών προδιαγραφών που το πάχος του υλικού τους φτάνει μέχρι και 2mm!!  Έτσι όταν απενεργοποιείτε το σύστημα κεντρικής θέρμανσης ή όταν κλείσει αυτόματα ο θερμοστάτης, ο χάλυβας θα διατηρήσει τη θερμότητα του για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλα υλικά.


Αλουμίνιο

Οι ελαφριές επιλογές αλουμινίου επιτρέπουν στα σπίτια να θερμαίνονται γρήγορα. Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας και έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα σε μια αλλαγή στη ρύθμιση του θερμοστάτη, δίνοντας μας έτσι καλό έλεγχο του σπιτιού ή του γραφείου μας. Είναι καλή λύση για εξοχικές κατοικίες που χρειαζόμαστε άμεση απόδοση.

Εμφανίζει πολύ καλή αντοχή στη διάβρωση από οξείδωση, αλλά ενδέχεται να εμφανίσει αλκαλικές διαβρώσεις. Η οξύτητα ή η αλκαλικότητα του περιβάλλοντος επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά διάβρωσης των κραμάτων αλουμινίου. Σε χαμηλότερο και υψηλότερο pH, το αλουμίνιο είναι πιο πιθανό να διαβρωθεί, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας που συμβαίνει πάντα.


Μαντέμι / Χυτοσίδηρος

Τα μαντεμένια καλοριφέρ είναι μια κλασική παραδοσιακή επιλογή, ειδικά όταν θέλουμε να πετύχουμε μια vintage/retro αισθητική στο χώρο μας. Έχει ακόμα μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από τον χάλυβα και φυσικά το αλουμίνιο και έχει εξαιρετική αντοχή στο χρόνο.

Τα μαντεμένια καλοριφέρ απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ζεσταθούν κατά την εκκίνηση, αλλά θα κρατήσουν πολύ περισσότερο τη θερμότητα μετά την απενεργοποίηση του θερμοστάτη. Δίνουν μια εξαιρετική ποιότητα θέρμανσης και είναι μια βαρέων βαρών επιλογή, καθώς ένα μαντεμένιο θερμαντικό σώμα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 250Kg. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σίγουροι ότι το πάτωμα μας μπορεί να «σηκώσει» αυτό το βάρος. Όπως και να έχει είναι πιο στιβαρή και ανθεκτική επιλογή.


Πέτρα

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που παράγουν καλοριφέρ από πέτρα, παρά μόνο ο γαλλικός οίκος Cinier. Μετά από επτά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η CINIER έχει αναπτύξει την «Olycal Stone».

Η πέτρα αυτή θρυμματίζεται στο αρχικό στάδιο της παραγωγής και στη συνέχεια αναδιαρθρώνεται στο εργαστήριο μετά από μια αποκλειστική κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικασία.

Στο εσωτερικό του σώματος υπάρχουν πακτωμένες χαλκοσωλήνες (για την υδραυλική έκδοση) ή θερμικά καλώδια (για την ηλεκτρική έκδοση).

Η πέτρινη επιφάνεια του πολλές φορές επεξεργάζεται στο χέρι από τον ίδιο τον γλύπτη Michel Cinier, δημιουργώντας έτσι ένα καλοριφέρ – έργο τέχνης. Όλα τα καλοριφέρ, φέρουν την υπογραφή του.